Pisztáciafát akarok

Hogy kezdődött és miért? Mint a legtöbb embernek nekem is az hiányzik ami nincs. Szeretem a mediterrán hangulatot, életérzést. Pontosabban inkább azt amit én annak vélek. Főleg télen mikor hideg van. Pécsen nőttem fel a füge sok kertben és az utcában is ott van ahogy pár gránátalma is. Ez is csak fokozta bennem ezt az érzést.

Szóval összeírogattam a mediterrán kultúrnövényeket és belekeveredett a pisztácia is. Először csak egy volt a többi között aztán valamiért megtetszett. Olyan távoli volt. Nem sokat tudtam róla, leginkább semmit, csak azt hogy finom és drága. Aztán jött a tél a koronavírus-járvány és a home office és olvasgatni kezdtem róla a neten. Lombhullató, fagytűrő (hurrá!) és szárazságtűrő (szimpatikus). Kétlaki (na már megint egy növény amiből több kell), a porzós magasabbra, nő mint a termős. Átlag minden 10. növény csak a porzós-hímivarú (na ne!!!!) és várjál vagy 7 évet amíg az első virágait hozza akkor tudod majd meg, hogy porzós-hímivarú vagy termős-nőivarú növényed van… (fejezd be!) És időben képesek más-más időpontban virágozni, még nemen belül is… (te jó ég!). De legalább 200 évig él és terem…
Állítólag még levélhullás alapján lehet különbséget tenni. Először a termős növények hullajtják a leveleiket (októberben) aztán a porzósok (novemberben).
Szóval nem sok esélyt ad. AKAROM!

Szerezzünk hát be jó vetőmagot. A bolti, pörkölt és sózott pisztácia érhető mód nem játszik. Honnan szerezzek hát natúr pisztáciát járvány és home office idején?
Kisérlet 1: Biobolt – natúr pisztácia (online megrendelve)
Felejtsd el! Gyanítom csírátlanítva lettek ezek a magok a csomagolás előtt. Egyetlen egy darab sem csírázott ki.
Kisérlet 2: Júniusban feloldották a home office-t. Munkahelyhez közel a Vásárcsarnok. Egy árusnál volt natur pisztácia. Vettem 10 dkg héjas pisztáciát (olcsóbb is volt mint a hántolt meg talán kevésbé sérült a mag)
Ez a kísérlet már sikerrel járt! Itt 1 héttel később vettem még 10 dekát és azt is csíráztattam (az első beszerzésből adtam egy munkatársamnak, mert ő is ültetni akart meg eszegettem is belőle)

Innen már követtem a neten fellelhető videók szerinti leírásokat, utasításokat. Először is megpucoltam a magokat és beáztattam őket 24 órára. Ezt követően pedig arclemosó pamacsok közé raktam a magokat amelyeket aztán papírtörlők közé amit aztán szóróflakonnal (‘spricni’) jól benedvesítettem majd ezt az egészet alufóliába csomagoltam, végül pedig az alufóliát legmentesen lezárható tasakba (uzsonna tasak) raktam, amibe lezárás előtt vizet spricceltem. Lakásban szobahőmérsékleten – az asztalomon, voltak a magok.
Aztán vártam 5-7 napot. Innen pedig beszéljenek a fényképek – melyeket időrendi sorrendben raktam fel.


Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csírázás (5 nap után)

Germination (after 5 days)

Csírázás (5 nap után)

Germination (after 5 days)

Csírázás (5 nap után)

Germination (after 5 days)

Ültetés

Planting

Ültetés

Planting

Ültetés

Planting

Az első levelek

The first leaves

Black and White Premium WordPress Theme